Rusija otplatila kompletan vanjski dug bivšeg SSSR-a

Foto: Alexander Novikov / Global Look Press

Rusija je otplatila posljednji dio vanjskog duga koji je nasljedila od bivšeg SSSR-a. Posljednji dio duga koji je trebalo otplatiti iznosio je 125,2 milijuna dolara Bosni i Hercegovini kao sljednici bivše Jugoslavije.

Vanjski dug SSSR-a akumulirao se na više načina. Dok je dug prema zapadnim zemljama bio rezultat zaduživanja na stranim tržištima, novac koji je SSSR dugovao bivšoj Jugoslaviji bio je rezultat trgovinskih odnosa.

 
Widget not in any sidebars

Pritom je bitno spomenuti da je Rusija kao sljednica SSSR-a preuzela na sebe otplatu čitavog duga, nakon što su neke od bivših sovjetskih republika odbile sudjelovati u otplati duga. U to ime Rusija je zadržala vlasništvo nad raznim postrojenjima, vojnim i infrastrukturnim kompleksima u tim zemljama.

Rusija je aktivno počela otplaćivati dug pod predsjedništvom Vladimira Putina, što se poklopilo i s porastom cijene nafte, što je Rusima znatno pogodovalo.

Istovremeno, Rusija je otpisala više od 100 milijardi dolara potraživanja prema drugim zemljama, Kubi 30 milijardi, Iraku 21,5 milijardi, Mongoliji 11,1 milijardi, Afganistanu 11 milijardi i Sjevernoj Koreji 10 milijardi, kao i 20 milijardi dolara raznim afričkim državama.

Autor: Tribun