Rusija otvoreno priznala da koristi naftu i plin kao oružje protiv Zapada

Dva dana nakon što je Rusija na neodređeno vrijeme zaustavila opskrbu prirodnim plinom plinovodom Sjeverni tok 1 iz zabavnog razloga jer je došlo do “curenja nafte”, u ponedjeljak je Rusija konačno priznala ono što svi znaju od veljače, da koristi naftu i plin kao pregovaračko oružje, kada je Kremlj rekao da ruski plin opskrbljuje Europu preko Sjevernog toka 1 plinovod neće nastaviti s radom sve dok “kolektivni zapad” ne ukine sankcije protiv Moskve zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Putinov glasnogovornik, Dmitry Peskov, okrivio je sankcije EU, Velike Britanije i Kanade za neuspjeh Rusije u isporuci plina kroz ključni plinovod, koji isporučuje plin Njemačkoj iz Sankt Peterburga preko Baltičkog mora.

“Do problema s pumpanjem plina došlo je zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele protiv naše zemlje i nekoliko kompanija”, rekao je Peskov, prenosi novinska agencija Interfax. “Nema drugih razloga koji bi mogli uzrokovati ovaj problem s pumpanjem.”

Peskovljevi komentari bili su dosad najoštriji zahtjev Kremlja da EU povuče svoje sankcije u zamjenu za nastavak isporuke plina Rusiji na kontinent. To također potvrđuje da se Rusija više ne treba pretvarati da treba izvoziti robu u Europu – na kraju krajeva, ima više nego dovoljnu potražnju u Kini i Indiji.

U petak je Gazprom priopćio da će zaustaviti opskrbu plinom kroz Sjeverni tok 1 zbog tehničkog kvara, za koji je okrivio poteškoće s popravkom turbina njemačke proizvodnje u Kanadi.