Rusija ozbiljno shvaća svoje strateške interese na Arktiku

Foto: Valeriy Melnikov / Sputnik

Zaštita ruskih interesa u arktičkoj regiji jedan je od prioriteta ruskih vojnih snaga. Arktik je postao žarište teritorijalnih, gospodarskih i vojno-strateških interesa brojnih nacija. To može voditi potencijalnom konfliktu u toj regiji“, izjavio je ovaj tjedan ruski ministar obrane Sergey Shoigu.

Osim Rusije, nekolicina nacija na Arktiku posjeduje svoje ledolomce, uključujući Švedsku, Njemačku, Južnu Koreju, SAD i Kinu.

Rusija je ozbiljno shvatila svoju ulogu na Arktiku, te važnost tog područja, te stalno ulaže u povećanje svojih vojnih i strateških sposobnosti na Arktiku. Ove godine ruska Sjeverna flota pojačala se s nekoliko brodova, među kojima i ledolomcem Ilya Muromets, koji je nakon 45 godina prvi ruski ledolomac striktno izgrađen za potrebe ratne mornarice.

Do kraja godine Sjeverna flota bi trebala biti ojačana za dodatnih pet borbenih brodova, pet opskrbnih brodova, 15 zrakoplova i 62 radarske stanice.

Pored toga, Rusi nastavljaju s izgradnjom vojnih baza u arktičkoj regiji i provođenjem vojnih vježbi u ekstremnim uvjetima.