Rusija počela koristiti iranske zračne baze za napade na ISIL

Russian_Air_Force_Sukhoi_Su-34_Beltyukov-1

Rusija je u utorak po prvi put koristila iranske baze za zračne napade na položaje islamskih militanata u Siriji. Ovaj potez dodatno je potvrdio blisku vojnu suradnju Moskve i Teherana. Bombarderi velikog dometa Tupolev-22M3 i lovci bombarderi Sukhoi-34 koristili su iransku bazu Hamadan.

To je prvi puta, od početka ruske intervencije u Siriji, da ruska vojska koristi strani teritorij za izvođenje takvih napada, osim same Sirije gdje već ima vojnu bazu.

Obje države podupiru aktualnog sirijskog predsjednika Assada. Rusija je nedavno Irancima isporučila svoj raketni protuzračni sustav S-300. Odnosi između Teherana i Moskve poboljšali su se nakon što je Iran prošle godine postignuo sporazum sa svjetskim silama i ograničavanju svojeg nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje gospodarskih sankcija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u studenom je posjetio Iran, te od tada dvije zemlje usko surađuju u planiranju vojnih aktivnosti u Siriji. Rusija pruža zračnu potporu, dok iranske snage aktivno sudjeluju u pomoći sirijskoj vojsci na tlu.

Izvor: Reuters