Nakon što je objavila da je razvila cjepivo protiv COVID-19 Rusija je započela s proizvodnjom cjepiva, navodi se u izvještaju koji se poziva na Ministarstvo zdravstva. Cjepivo je razvio istraživački institut Gamaleya u suradnji s ruskim ministarstvo obrane.

Formula cjepiva vodi se pod službenim nazivom „Gam-COVID-Vak“, a ruska vlast je najavila da bi mu trgovačnik naziv trebao biti Sputnik V, prema poznatom sovjetskom satelitu koji je lansiran 1957. godine.

Cjepivo se sastoji od dvije komponente koje se trebaju ubrizgati u razmaku od tri tjedna kako bi se postigao imunitet.

Oglas:

           

 

Cjepivo je prošlo prve dvije faze testiranja, a rusko regulatorno tijelo odlučilo je da treća faza nije nužna jer se radi o cjepivu s već od ranije poznatom i isprobanom platformom koja se koristi za izradu drugih cjepiva.

Navodno je već naručeno preko milijardu doza cjepiva od strane dvadesetak zemalja. Novo cjepivo neće ući u javnu uporabu do siječnja 2021., a u tom vremenu trebalo bi se više znati o njegovoj učinkovitosti.

Prema izjavama vladinih dužnosnika, cjepivo će u početku biti dijeljeno samo ugroženim skupinama, poput zdravstvenih i obrazovnih radnika, koji će prvi primiti cjepivo, i to samo ako oni to sami žele.