Ruska Liberalna demokratska stranka sastavila je prijedlog zakona koji bi omogućio održavanje službenih dvoboja, te pravila koja uređuju način održavanja dvoboja. Ovaj potez uslijedio je nakon što je zapovjednik Nacionalne garde izazvao predstavnika opozicijske stranke na dvoboj zbog klevete. Prijedlog je sastavio parlamentarni zastupnik Sergey Ivanov.

U posljednje vrijeme uočili smo tendenciju javnih službenika da izazivaju građane na dvoboj zbog razmimoilaženja u stavovima. Kako bismo sistematizirali razloge za održavanje dvoboja i pravila održavanja istih, predlažemo ovaj zakon“, stoji u obrazloženju zakona kojeg je pripremio Ivanov.

Prijedlog zakona navodi da je dvoboj oblik osvete zbog nanesene uvrede, te se ne može koristiti umjesto sudskog postupka. Također navodi da je dvoboj moguć samo između osoba istog ranga. Građani koji ne spadaju u kategoriju javnih službenika su isključeni iz ovog zakona.

Kad javni službenik primi izazov na dvoboj od običnog građanina, on ga može prihvatiti samo uz dopuštenje svog nadređenog, koji odlučuje je li izazivač dostojan borbe. Zakon spominje tri vrste oružja koja se mogu koristiti u službenom dvoboju – sablje, mačevi i pištolji.

Invalidi, maloljetnici i osobe preko 60 godina starosti mogu službeno angažirati zamjenu koja će se boriti umjesto njih, a ženama je zabranjeno sudjelovati u dvobojima.

Ivanov je sastavio ovaj zakon nakon što je zapovjednik ruske Nacionalne garde i bivši šef predsjedničkog osiguranja general Viktor Zolotov, izazvao poznatog opozicijskog predstavnika Alekseya Navalnya na borbu zbog optužbi za korupciju. Navalny još nije odgovorio na izazov.

IZVORRT