Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija uspješno provela test 15. studenog, pogodivši neispravan ruski satelit Tselina-D. Ruski ministar obrane Sergei Shoigu potvrdio je da je Rusija uspješno testirala protusatelitski sustav.

Stvarno smo uspješno testirali obećavajući sustav. Točno je pogodio stari satelit”, rekao je Shoigu odgovarajući na pitanja novinara tijekom radnog posjeta postrojbama Zapadnog vojnog okruga u regiji Voronezh.

Fragmenti starog satelita, koji su nastali tijekom testiranja protusatelitskog sustava, ne predstavljaju nikakvu prijetnju svemirskim aktivnostima, dodao je Shoigu.

Ranije tijekom dana, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su Sjedinjene Američke Države itekako svjesne da fragmenti oborenog satelita ne predstavljaju prijetnju za Međunarodnu svemirsku stanicu ili druga svemirska tijela, s obzirom na vrijeme testiranja i parametre orbite.

Fragmenti su odmah dodani u glavni katalog ruskog sustava upravljanja svemirom i pratit će se dok ne prestanu postojati, dodalo je ministarstvo.