Rusija povećava flotu nuklearnih podmornica, dostigla operativnost iz sovjetskog doba

Rusija se pohvalila novom flotom nuklearnih podmornica i povratkom njihovih aktivnosti na nivo iz doba SSSR-a kada su njihove nuklearne podmornice krstarile oceanima i sijale strah od mogućeg nuklearnog napada.

Nuklearne podmornice klase Yasen-M su najmodernija borbena plovila današnjice u koja je ukomponirana vrhunska tehnologija“, izjavio je admiral Vladimir Korolev, zapovjednik ruske ratne mornarice, prilikom prezentacije nuklearne podmornice Kazan, druge u nizu iz klase Yasen-M.

Gradnja Kazana započela je 2009. godine, a očekuje se da će postati dio ratne flote iduće godine nakon što prođe sva ispitivanja. Admiral Korolev izjavio je da se trenutno grade još četiri podmornice iste klase – Novosibirsk, Krasnoyarsk, Arkhangelsk i Perm. Sva plovila trebaju biti dovršena do 2023. godine.

Podmornice klase Yasen-M trebaju zamjeniti stariji tip ruskih nuklearnih podmornica klase Akula. Prva podmornica iz ove klase počela se graditi još 1993. godine, no gradnja je dovršena tek 2010. godine zbog financijskih problema.

Korolev je spomenuo da su ruske podmornice dostigle razinu operativnosti iz sovjetskog doba, te da su u 2016. godini provele 3.000 dana na moru.

Autor: Tribun