Rusija predstavila Posejdon – nuklearni strateški torpedo

Foto: Rusko ministarstvo obrane

Rusko ministarstvo obrane objavilo je prvu snimku koja prikazuje ispitivanje Posejdona, robotske mini-podmornice, odnosno torpeda pogonjenog nuklearnim reaktorom koji je u stanju nositi nuklearnu bojevu glavu.

Posejdon, prethodno znan pod kodnim nazivom Status-6, je najnovije rusko strateško nuklearno oružje. Ovaj podvodni dron biti će dio opreme nove serije nuklearnih podmornica, te će biti lansiran prema potrebi.

Koristi pogon nukleranog reaktora, a osmišljen je na način da putuje pod vodom pri niskim brzinama. Ako otkrije da je otkrivena njegova lokacija u stanju je impulsno stvoriti veliku brzinu te pobjeći progonitelju, te se potom ponovno vratiti u tihi mod.

Jednom kad se nađe u dometu svoje mete, može detonirati nuklearnu bombu i pritom unišititi pomorsku bazu ili grupu brodova nosača aviona.

Rusija je javnosti obznanila razvoj ovog oružja prošle godine, kad je Pution govorio o razvoju nekoliko vrsta strateških oružanih sustava kao odgovor na američka nastojanja da se potkopa ruska nuklearna moć.

Ministarstvo obrane objavilo je da je testna faza ovog oružanog sustava uspješno završena. Podmornice koje bi trebale biti opremljene ovim oružjem su nove podmornice tip 09851/09853 koje bi u službu trebale stupiti ove godine.