Cijene prirodnog plina porasle su u petak nakon što je ruski državni izvoznik Gazprom rekao da više neće slati isporuke u Europu plinovodom u Poljskoj, navodeći nove sankcije koje je Moskva uvela europskim energetskim tvrtkama. Taj potez ne blokira odmah velike količine prirodnog plina u Europu, ali pojačava bojazan da će rat u Ukrajini dovesti do širokih ograničenja.

Gazprom je u četvrtak priopćio da će zabraniti korištenje naftovoda Yamal koji preko Poljske stiže do Njemačke. Iako se time prekida opskrbni put prema Europi, ulazna točka plinovoda u Njemačku nije korištena posljednjih mjeseci. Osim toga, Gazprom je već prekinuo plin Poljskoj jer je odbila udovoljiti zahtjevu Moskve da plaća u rubljama.

Na snazi ​​je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja osobama pod sankcijama. Konkretno, za Gazprom to znači zabranu korištenja plinovoda u vlasništvu (poljske tvrtke) EuroPol GAZ za transport ruskog plina kroz Poljsku“, napisao je predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov u Telegramu.

Strah je da će plinski sporovi i prekidi nastaviti eskalirati usred rata u Ukrajini. Prošlog mjeseca Gazprom je priopćio da je u potpunosti prekinuo isporuku prirodnog plina Poljskoj i Bugarskoj zbog spora oko plaćanja rubljima.