Serijski pedofili će ostatak svojih dana provesti iza rešetaka u ruskim zatvorima zbog uzastopnog zlostavljanja maloljetnika, prema nedavnim izmjenama kaznenog zakona koje su odobrili zakonodavci.

Drugo i treće čitanje zakona usvojeno je u utorak, a sadrži izmjene s ciljem povećanja odgovornosti za napad na djecu.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin rekao je na Telegramu da će se “kažnjavati oni koji su ranije bili osuđeni za nasilna djela nad maloljetnicima ili počinili zločine nad dvoje ili više djece“. Doživotna kazna bit će moguća i za slučajeve otežane drugim teškim ili vrlo teškim kaznenim djelima.

Rad će se nastaviti. Za nas je važno zaštititi djecu od zlostavljanja… od onih koji mogu iskoristiti svoj položaj za takve zločine”, dodao je.

Volodin je rekao da se razgovara i o uvođenju novih okolnosti – uključujući i ako nasilje počini osoba koja živi s djetetom, kao i netko tko je odgovoran za odgoj, obrazovanje i zaštitu maloljetnika, te počinitelji koji rade u sferama obrazovanja i odgoja djece.

Navodi se da se također raspravlja o novom pristupu odsluženju kazne – slanju osuđenih pedofila na teške poslove u teškim uvjetima. “Možemo ih natjerati da rade u rudnicima na sjevernim područjima. To bi bilo mnogo teže od smrtne kazne”, rekao je Volodin.

Povjerenstvo će proučiti sve prijedloge i vratiti se na to pitanje 7. veljače.

Prema važećem zakonu, maksimalna kazna doživotnog zatvora izriče se samo ako je kazneno djelo počinila osoba koja je prethodno bila osuđena za slično djelo i prema maloljetniku mlađem od 14 godina. Revidirani zakon proširuje odgovornost na sve ponavljače koji ciljaju na maloljetnike mlađe od 18.

Zakon je prošlog mjeseca usvojen u prvom čitanju. Volodin je na društvenim mrežama napisao da je “doživotna robija pravedna mjera za izolaciju degenerika. Ne mogu se nazvati ljudima, iako su u ljudskom obliku. Nadamo se da će ova mjera zaštititi djecu, obitelji i društvo u cjelini od onih koji uzrokuju nepopravljivu štetu.