Ruska savezna služba za financijski nadzor, Rosfinmonitoring, proglasila je Metu Marka Zuckerberga, ranije poznatu kao Facebook, “terorističkom i ekstremističkom” organizacijom. Vijest je potvrđena u ažuriranju na web stranici servisa u utorak.

Meta Platforms Inc, koja posjeduje Facebook, Instagram i WhatsApp, proglašena je ekstremističkom organizacijom još u ožujku dekretom moskovskog suda nakon zahtjeva Ureda glavnog tužitelja Rusije.

Sve Metine aktivnosti i usluge, s izuzetkom WhatsAppa, od tada su zabranjene u Rusiji jer je američki tehnološki div optužen za “ekstremističke aktivnosti” jer je na svojim platformama dopuštao govor mržnje usmjeren prema ruskim državljanima i odbijao ukloniti ono što Moskva smatra lažnim sadržajem o sukobu u Ukrajini.

Odlukom Rosfinmonitoringa, ruske banke sada su također obvezne zamrznuti svu imovinu tehnološkog diva i obustaviti sve usluge na računima koji pripadaju njemu ili osobama povezanim s njim.

Meta je zanijekala optužbe o dopuštanju rusofobije na svojim platformama, inzistirajući na tome da je odluka o ublažavanju ograničenja govora mržnje protiv ruskih državljana bila privremena i primijenjena samo u određenim regijama, poput Ukrajine i Poljske, kako bi ljudi mogli iskaliti svoj bijes zbog sukoba. Tvrtka je pokušala uložiti žalbu na odluku suda, ali je na kraju odbijena.

Dok su Facebook i Instagram službeno zabranjeni u Rusiji i nedostupni bez VPN-a, trenutno ne postoje kazne za ruske građane koji koriste te usluge ili objavljuju legalan sadržaj na njima.

Autor: Ivica Mandekić