Rusija proširuje progon Jehovinih svjedoka

Iako su tek jedna od sekti semitskih religija, Jehovini svjedoci navodno su drugačiji od ostalih jer su „eksremisti“.

Ruske vlasti pokrenule su ovog tjedna kazneni postupak protiv petorice Jehovinih svjedoka zbog sumnje da su „organizirali i sudjelovali u aktivnostima ekstremističke organizacije“ zbog navodnog promicanja njihove vjerske skupine, koja je u Rusiji službeno zabranjena kao „ekstremistička ideologija“.

Ruski istražni odbor, njegovo glavno savezno istražno tijelo, najavio je kazneni slučaj u izjavi objavljenoj 4. ožujka.

Pet stanovnika grada Syktyvkar, na sjeverozapadu ruske republike Komi, navodno je „provodilo aktivne organizacijske akcije usmjerene na nastavak ilegalnih aktivnosti organizacije i uključivanje novih sudionika u njima“ tijekom četverogodišnjeg razdoblja između 2017. i 2021. godine.

„Konkretno, djelujući u tajnosti, izvršavali su opće upravljanje aktivnostima organizacije, koordinirali ilegalne aktivnosti, organizirali i održavali sastanke članova zabranjene organizacije i prikupljali sredstva za financiranje aktivnosti zabranjene ekstremističke organizacije,“ stoji u izjavi.

Sud u Syktyvkaru naložio je određivanje pritvora za jednog osumnjičenog u tom slučaju. Ruske savezne vlasti stavile su još dvojicu optuženih u kućni pritvor i zabranile još dvojici osumnjičenika da napuste Syktyvkar dok traje istraga o nezakonitoj aktivnosti.

„U kaznenom predmetu izvršene su pretrage u mjestima prebivališta optuženika i drugih navodnih članova zabranjene organizacije. Više od 10 osoba ispitano je kao svjedoci“, otkrio je u četvrtak ruski Istražni odbor.

Izjava je potvrdila ranija izvješća Jehovinih svjedoka u Syktyvkaru da je „policija pretražila najmanje 14 domova članova njihove zajednice“ 3. ožujka.

Ruski Vrhovni sud proglasio je skupinu Jehovinih svjedoka ilegalnom ekstremističkom organizacijom 2017. godine nakon što je rusko Ministarstvo pravosuđa optužilo organizaciju za distribuciju „ekstremističkih“ pamfleta koji su poticali mržnju protiv drugih skupina.

Jedna takva brošura Jehovinih svjedoka navodno je citirala ruskog romanopisca Lava Tolstoja „opisujući doktrinu Ruske pravoslavne crkve kao praznovjerje i čarobnjaštvo“, navodi rusko Ministarstvo pravosuđa.

Moskva je izvršila stroge mjere protiv Jehovinih svjedoka otkako je zabranila organizaciju 2017. godine, pritvorivši i zatvorivši desetke članova grupe zbog prakticiranja sada ilegalne religije. Mnogi promatrači optužuju rusku vladu da nepravedno cilja na skupinu jer se protivi dominantnoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi koju zagovara Kremlj.

Jehovini svjedoci u Rusiji koji su proglašeni krivima za promicanje religije suočavaju se s do deset godina zatvora na temelju proglašenja „ekstremističkom“ skupinom. Sud u ruskoj Republici Hakasiji, smještenom u istočnom Sibiru, osudio je dva lokalna Jehovina svjedoka u veljači na dvije, odnosno šest godina zatvora zbog „organizacije ekstremističke skupine“.