Rusija razvija lasersko oružje za onesposobljavanje neprijateljskih satelita

Rusija razvija novo protusatelitsko oružje koje bi uskoro moglo omesti zapadne špijunske satelite koji lete iznad njezinog teritorija.

Časopis Space Review objavio je novo izvješće koje ukazuje na snažne dokaze da je svemirski nadzorni kompleks na ruskom sjevernom Kavkazu opremljen novim laserskim sustavom nazvanim Kalina koji će ciljati optičke sustave stranih satelita za snimanje koji lete iznad ruskog teritorija.

Izgradnja projekta Kalina započela je 2011. U financijskom dokumentu iz 2014. Kalinin iskazani cilj bio je stvoriti sustav za funkcionalno suzbijanje elektro-optičkih sustava satelita korištenjem laserskih impulsa velike snage.

Drugi dokument iz 2017. opisao je Kalinu kao laserski sustav za elektro-optičko ratovanje i rekao da je to poseban kvantno-optički sustav koji razvija državna korporacija Rosatom.

Kalina može trajno zaslijepiti optičke senzore na satelitima, a to je drugačije od drugih laserskih oružja koja mogu samo privremeno zaslijepiti optičke sustave.

Želja Rusije da gađa satelite laserskim oružjem sasvim je drugačija strategija od lansiranja protusatelitskog projektila, kao što je nesmotreno učinila u studenom 2021., uništivši pritom stari nefunkcionalni satelit, i pritom generirajući 1.500 komada svemirskih krhotina.

U izvješću se navodi da je projekt pretrpio brojna kašnjenja, ali nedavne slike Google Eartha pokazuju da je izgradnja već uvelike u tijeku.