Rusija razvija novi vojni zrakoplov šeste generacije MiG-41, a prema izvješćima, novi zrakoplov će biti hipersonične brzine, sposoban za let u bliskom svemiru, s naglaskom na svemirsko ratovanje.

Rusija je nedavno svojim pilotima isporučila Su-57, na kojem ruski piloti lete od prosinca prošle godine, prvi zrakoplov koji djelomično integrira tehnologiju šeste generacije, i dok će Su-57 biti ponuđen na međunarodnom tržištu, a zainteresiranih strana već sad ima, MiG-41 mogao bi ostati isključivo rusko oružje i proizveden u manjim količinama.

Presretač MiG-41 koristiti će novu generaciju oružja za zračnu borbu, a njegove rakete zrak-zrak bit trebale imati domet od 600 kilometara, te bi trebale dostizati brzinu od 14 maha, što znači da im neće moći pobjeći ni najzahtjevnije hipersonične mete.

Također, prema mišljenju vojnih analitičara, MiG-41 će koristiti moćni radar, sposoban da dijeli informacije sa protuzračnom obranom na zemlji, što bi omogućavalo da se na radarskom sustavu vide i zrakoplovi sa stealth tehnologijom avioni na udaljenosti od čak nekoliko stotina kilometara.

Vjerojatno je da će MiG-41 biti barem dvostruko skuplji od aktualnog Su-57, a koristiti će se zajedno sa svojim prethodnim, pouzdanim MiG-31 koji će također biti nadograđen novijom opremom i tehnologijom.