Rusija šalje nosač aviona ka sirijskoj obali

Admiral-Kuznetsov-1024x768-618x464

Rusija šalje svoj najveći ratni brod, nosač aviona Admiral Kuznetsov kao pripomoć u borbi protiv ISIL-a. Admiral Kuznetsov opremljen je mlaznim borbenim avionima i napadačkim helikopterima. Ovaj potez usljedio je nakon terorističkog napada u Bangladešu, gdje je ubijeno 20 taoca, te napada u Bagdadu gdje je život izgubilo 125 ljudi uslijed eksplozije automobila-bombe.

Nosač aviona može nositi 41 zrakoplov i 18 helikoptera, ukupne je dužine 305 metara. Biti će usidren blizu sirijske obale kako bi ruske postrojbe mogle efikasno vršiti ratne zadatke i vraćati se u bazu.

Vojno-diplomatski izvor navodi: „Glavni stožer pripremio je plan za korištenje mornaričke avijacije u napadima na terorističke grupe u Siriji“.

Napadi će se vršiti u uskoj suradnji posade nosača aviona Admiral Kuznetsov i sirijskih postrojbi koje se nalaze u Hmeymim bazi, zračna luka Latakia u zapadnoj Siriji.

Admiral Kuznetsov, koji će biti stožerni brod ruske mornarice u Sredozemlju, nalazit će se blizu sirijske obale kako bi zrakoplovi smanjili dužinu leta te imali dovoljno goriva za obavljanje svojih ratnih zadataka te povratak“.

Ruski zamjenik ministra obrane, Yuri Borisov, kazao je da će Admiral Kuznetsov uskoro primiti pošiljku novih helikoptera tip Kamov Ka-52K.

Vojni i diplomatski izvori kazali su ruskoj novinskoj agenciji TASS da će nosač aviona stići u istočno područje Mediterana ujesen.

Izvor: Daily Mail