Rusija spremna na isključivanje s interneta i prelazak na vlastitu mrežu

Foto: Martin Poole / Global Look Press

Ako bi se sankcije zapadnih zemalja proširile na to da se Rusiju isključi iz pristupa internetu, Rusi su spremni na prijelaz na vlastitu internetsku mrežu, izjavio je German Klimenko, savjetnik ruskog predsjednika za pitanja interneta.

Tehnički, spremni smo na sve, no prijelaz neće biti bezbolan. Poteškoće uvijek postoje kod prelaska s jedne na drugu tehnologiju. Vjerojatno je neki koji drže podatke u inozemstvu, ostati bez njih. Iako postoji zakonska odredba da se podaci drže unutar granica naše zemlje. Neki i dalje koriste hosting stranih zemalja, te će vjerojatno osjetiti određene poteškoće.

[do_widget id=text-53]

Prema ruskim zakonima o zaštiti privatnih podataka, sve tvrtke koje prikupljaju podatke ruskih građana dužne su držati te podatke na serverima koji se nalaze na ruskom teritoriju. Profesionalna mreža LinkedIn već je zabranjena u Rusiji zato jer nije htjela ispoštovati spomenuti zakon. Twitter i druge društvene mreže odlučili su preseliti podatke o ruskim građanima na servere koji se nalaze na ruskom teritoriju.

IZVORRT