Rusija tvrdi da američke korporacije profitiraju zbog rata i preuzimaju europsko tržište

Američke korporacije i financijske institucije provode brzu ekspanziju u Europi, koristeći krizu u Ukrajini u svoju korist, upozorio je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolay Patrushev tijekom sastanka tijela u utorak.

Između ostalog, američke tvrtke “već su preuzele pod svoju kontrolu segment europskog plinskog tržišta”, izvijestio je. Poluvodiči i drugi visokotehnološki sektori europskog gospodarstva također su od velikog interesa za Amerikance, rekao je.

Rusija je bila glavni dobavljač energije za EU, posebice prirodnog plina, prije nego što je ukrajinska kriza bacila sumnju na budućnost trgovine. Nakon SAD-a, Bruxelles je uveo razne ekonomske sankcije Moskvi, tvrdeći da se njima želi staviti cijena za napad na Ukrajinu i prisiliti na povlačenje. EU je stavila embargo na ruski ugljen i naftu i izjavila da će u nadolazećim godinama potpuno smanjiti opskrbu.

Čak i prije neprijateljstava, SAD je vršio pritisak na europske narode da smanje trgovinu s Rusijom. Kritičari su rekli da je Washington zainteresiran za izbacivanje ruskog plina iz Europe i njegovu zamjenu skupljim američkim ukapljenim prirodnim plinom.

Dužnosnik iz Trumpove ere jednom je opisao američki proizvod kao “molekule slobode” jer je administracija zahtijevala da Njemačka ukine plinovod Sjeverni tok 2. Projekt, koji je bio u potpunosti završen i čekao samo regulatorno odobrenje Njemačke, obustavljen je nakon što je Rusija pokrenula ofenzivu na Ukrajinu.