Rusija tvrdi da su SAD testirale eksperimentalne lijekove na ukrajinskim vojnicima

SAD su sudjelovale u testiranju eksperimentalnih lijekova na dobrovoljcima iz redova ukrajinske vojske“, izjavio je zapovjednik ruskih snaga za nuklearnu, biologiju i kemijsku zaštitu general-pukovnik Igor Kirillov tijekom brifinga za medije u četvrtak. Eksperimentalno testiranje je prema njegovim riječima navodno bilo je u sklopu takozvanog projekta UP-8.

Nastavljamo objavljivati ​​informacije o istraživanju u kojem sudjeluje ukrajinsko vojno osoblje. Želio bih napomenuti da je takav rad zabranjen u Sjedinjenim Državama i da ga vojska obavlja izvan zemlje”, rekao je dužnosnik.

Prema podacima objavljenim u bugarskim medijima, oko 20 ukrajinskih vojnika umrlo je samo tijekom pokusa u laboratoriju u Harkovu, a još 200 je hospitalizirano“, dodao je Kirillov, tvrdeći da je u testiranju sudjelovalo više od četiri tisuće ljudi.

Dužnosnik je predstavio dokument, koji je navodno poslao ukrajinski vojni ataše u SAD-u ministarstvu obrane zemlje u travnju prošle godine. Dokument naglašava sastanak između atašea i predstavnika američko-kanadske tvrtke Skymount, koja je uključena u istraživanja vezana uz umjetnu inteligenciju.

Primljeni dokumenti potvrđuju pokušaj testiranja prethodno neprovjerenih lijekova na ukrajinskim vojnicima. Riječ je o sustavu probira za lijekove Deep Drug, koji nisu prošli proceduru licenciranja u SAD-u i Kanadi”, rekao je Kirillov.

Ukrajina nije prva zemlja koja se koristi za farmaceutska istraživanja koja podupire američka vojska“, istaknuo je Kirillov. „Indonezija je, na primjer, 2010. godine zatvorila Medicinski centar američke mornarice u Jakarti, koji je očito bio uključen u sličan projekt, zbog brojnih kršenja“, dodao je.