Rusija u svoj arsenal vraća nuklearne vlakove

Rusija je u svoje vojne planove uvrstila novi borbeni željeznički raketni sustav Barguzin, za kojeg se očekuje da će biti operativan do 2025. godine.

Rusija kao sljednica Sovjetskog saveza ima iskustva s nuklearnim vlakovima, odnosno vlakovima na koje su namontirani nuklearni projektili. Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća Sovjeti su montirali raketni sustav RT-23 Molodets na svoje vlakove, čime su ostvarili dvije prednosti, njihovu mobilnost i neuočljivost. Naime, nuklearni vlak izgledao je poput bilo kojeg drugog vlaka i bio je uključen u željezničku mrežu, tako da neprijatelj nikad nije mogao znati gdje se točno nalazi, odnosno u kojem od tisuća vlakova se skriva ovo smrtonosno oružje. Program Molodets ukinut je 2005. godine.

Očekuje se da će Barguzin biti daleko superiorniji od prethodnika iz sovjetskog doba. Prema ruskim medijima, Barguzin će biti biti opremljen raketom Yars, a može se lansirati na bilo kojem dijelu željezničke pruge.

Uz moderna sredstva maskiranja, biti će opremljen sustavima za elektroničko ratovanje i drugim uređajima koji povećavaju nevidljivost. Divizijska garnitura BZhRK Barguzin sastojat će se od pet vlakova.

Prema ruskim obrambenim stručnjacima, vagoni će biti opremljeni s tri lansirne rampe za interkontinentalne balističke rakete s 30 bojevih glava, kapaciteta po 550 kilotona. Uz to, u vlaku su smještena zapovjedna mjesta, tehnološki i tehnički sustavi, komunikacijski uređaji i osoblje. Projektil će se iz Barguzina moći lansirati za manje od 7 minuta.

Ako Rusija uoči ratnu prijetnju, Barguzin će započeti svoje kretanje rutama koje će se uklopiti u vozni red redovnih teretnih vlakova. Kremlj može dati zapovijed da krene u borbu, a vlak će se odmah zaustaviti za pokretanje napada. Vrata na krovu vagona istovremeno se otvaraju na tri vagona, a rakete se dižu u okomiti položaj, te ispaljivanje raketa može početi.