Rusija ulaže 250 milijuna dolara u razvoj Arktika

Ruska vlada definirala je program razvoja Arktika prema kojem se predviđa ulaganje od 19,5 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) u razvoj tog područja do 2024. godine.

Ove godine u tu svrhu bit će izdvojeno 40 milijuna dolara, sljedeće godine 80 milijuna dolara, 2023. godine 70 milijuna i 2024. godine 65 milijuna dolara.

„Cilj programa je ubrzati ekonomski razvoj područja koja spadaju pod Arktičku zonu Rusije, te povećati udio tih područja u gospodarskom rastu zemlje, te osigurati uvjete za stabilan društveno-gospodarski razvoj makroregije“, stoju u programu.

Ruski predsjednik još je u ožujku prošle godine potpisao dokument „O osnovama državne politike Ruske Federacije na Arktiku do 2035. godine“, prema kojem su glavni interesi Rusije u tom području osiguranje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Rusije, očuvanje Arktika kao područja mira, stabilnog i uzajamno korisnog partnerstva, te osiguranje višeg životnog standarda za tamošnje stanovništvo.

U dokumentu se također o Arktiku govori kao o strateškoj bazi resursa i njihovom racionalnom korištenju za potrebe gospodarskog rasta, kao i o razvoju Sjevernog morskog puta kao konkurentnog u svjetskoj mreži transportnih komunikacija.