Rusija uspješno testirala najmoćniji interkontinentalni balistički projektil nove generacije

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa RS-28 Sarmat uspješno je lansirana s kozmodroma Plesetsk na sjeveru zemlje, izvijestila je vojska u srijedu. Probno lansiranje bilo je prvo u nizu ispitivanja potrebnih za usvajanje novog oružja od strane ruskih strateških snaga.

Projektil je preletio cijelu zemlju i sletio na poligon na krajnjem istoku Rusije. „Inertne bojeve glave doletjele su u za to određeno područje na poligonu Kura na poluotoku Kamčatka“, rekla je vojska.

Nova strateška raketa bazirana u silosima trebala bi zamijeniti ICBM R-36M/R-36M2 Voevoda. U usporedbi sa svojim prethodnikom, Sarmat može nositi više oružja, kao i biti opremljen novim tipovima bojevih glava, uključujući takozvane hipersonične bojeve glave, istaknula je vojska.

Predsjednik Vladimir Putin nazvao je lansiranje događajem od velikog značaja za Rusiju, čestitajući vojsci na uspješnom probnom lansiranju.

Novi sustav ima vrhunske taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je probiti svu modernu proturaketnu obranu. Nema konkurenta u svijetu i neće ih imati još dugo”, rekao je Putin.

Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će potencijal naših oružanih snaga, pouzdano osigurati sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i natjerati na razmišljanje one koji nas pokušavaju ugroziti u žaru bjesomučne agresivne retorike.

Očekuje se da će ispitivanja novog projektila biti završena kasnije ove godine. Nakon toga, Sarmat će službeno ući u službu, a prvo oružje bit će isporučeno strateškim raketnim snagama zemlje.