Rusija uvodi kratkoročne vojne ugovore za misije u inozemstvu

58514569c3618825678b45e4

Ruski parlament Duma odobrio je zakonski prijedlog koji omogućava da se vojni stručnjaci kratkoročno regrutiraju za potrebe protuterorističkih operacija u i izvan zemlje.

Tekst prijedloga navodi da bi ti vojnici imali zadaću održavanja mira i sigurnosti izvan granica Rusije. Zakon se odnosi na aktivne vojnike i rezerviste, sa maksimalnom duljinom trajanja takvog ugovora od godinu dana.

Objašnjenje za potrebom ovakvog zakona navodi nužnost veće mobilnosti vojnih snaga i sposobnost bržeg formiranja specijaliziranih jedinica, zbog sve veće aktivnosti međunarodnih terorističkih organizacija.

Trenutni zakon o oružanim snagama omogućuje služenje vojnog roka pod ugovorom, no u trajanju od dvije do pet godina. Vlada vjeruje da bi kratkoročnim ugovorima brže bila u stanju mobilizirati dostatne snage za vojne operacije u novonastalim globalnim uvjetima.

Rusija se desetljećima oslanjala na univerzalno novačenje za vojnu službu, no to se počelo mijenjati nakon reformi uvedenih 2008. godine. Obvezni vojni rok skraćen je sa dvije na jednu godinu trajanja, a već do sredine 2015. godine, polovicu ruske vojske sačinjavali su profesionalni vojnici pod ugovorom.

Izvor: RT