Rusija zabranila LGBT propagandu među odraslima – kaže da se radi o hibridnom ratu

BRIGHTON, ENGLAND - AUGUST 06: A festival goer poses at the Pride LGBTQ+ Community Parade – ‘Love, Protest & Unity’ during the Brighton Pride on August 06, 2022 in Brighton, England. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)

Ruski parlament u četvrtak je usvojio treće i konačno čitanje zakona koji proširuje postojeću zabranu promicanja “LGBT propagande” na djecu zabranjujući je među ljudima svih dobnih skupina.

Prema novom zakonu, svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promicanja homoseksualnosti – uključujući online, u filmu, knjigama, oglašavanju ili u javnosti – mogao bi izazvati visoku kaznu.

Kazna će iznositi do 400.000 rubalja (6.600 dolara) za fizičke osobe i do 5 milijuna rubalja (82.100 dolara) za pravne osobe. Stranci bi se mogli suočiti s 15-dnevnim uhićenjem i naknadnim protjerivanjem iz zemlje.

Kritičari ovaj potez vide kao pokušaj daljnjeg zastrašivanja i ugnjetavanja seksualnih manjina u Rusiji, gdje su vlasti već iskoristile postojeće zakone za zaustavljanje gay parada i pritvaranje aktivista za prava homoseksualaca.

Zakonodavci kažu da brane moral pred, kako tvrde, “neruskim” dekadentnim vrijednostima koje promovira Zapad. Ali skupine za ljudska prava kažu da su potezi osmišljeni kako bi se zabranilo predstavljanje manjina kao što su lezbijke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe (LGBT) u javnom životu.

“LGBT je danas element hibridnog ratovanja i u ovom hibridnom ratovanju moramo zaštititi naše vrijednosti, naše društvo i našu djecu”, rekao je prošlog mjeseca Alexander Khinstein, jedan od arhitekata prijedloga zakona.