Rusija zabranjuje unajmljivanje surogat majki i prodaju djece strancima

Foto: Aleksandar Nakić

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, uskoro će zabraniti strancima da plaćaju Ruskinjama da postanu surogat majke, najavio je njen predsjednik Vjačeslav Volodin. Prijedlog zakona o tome bit će donesen početkom prosinca, dodao je.

“Prodaja djece je neprihvatljiva”, napisao je Volodin u nedjelju na svom Telegram kanalu. “Tijekom proteklih nekoliko godina, 45.000 male djece koju su rodile surogat majke preseljeno je u inozemstvo. To je veliki ilegalni poslovni pothvat s procijenjenim prometom od više od 2 milijarde eura.”

Volodin je izjavio da “takve bebe često završe u vrlo opasnim situacijama: postanu žrtve zločina, uključujući ilegalnu trgovinu organima, te ih posvajaju istospolni parovi”.

Zakonodavci se zalažu za ograničenja surogat majčinstva, a neki pozivaju na potpunu zabranu te prakse u Rusiji. Nacrt zakona koji bi stranim državljankama zabranio korištenje surogat majki prvobitno je predstavljen prošle godine.

Moskva je 2012. zabranila posvajanje ruske djece od strane američkih državljana, navodeći nekoliko visokoprofilnih slučajeva zlostavljanja i smrti posvojenika, kao i sankcije Washingtona protiv ruskih građana.