Rusija zaprijetila rušenjem američkih zrakoplova koje bude smatrala prijetnjom

rusija
Foto: Dmitriy Vinogradov / Sputnik

Rusko ministarstvo obrane najavilo je da će američki zrakoplovi u Siriji biti smatrani neprijateljskim metama dok se nalaze zapadno od rijeke Eufrat. Najava je uslijedila nakon rušenja sirijskog vojnog zrakoplova od strane američkih snaga.

Sirijski Su-22 nalazio se na borbenoj misiji protiv snaga ISIL-a u provinciji Raqqa. Američka vojska potvrdila je rušenje sirijskog zrakoplova pravdajući to „kolektivnom samoobranom savezničkih snaga“, te tvrdi da sirijski zrakoplov nije bio u napadu na položaje ISIL-a, već na položaje pobunjenika Slobodne vojske Sirije, koji imaju američku podršku. Predstavnici američke vojske dodaju da su prethodno kontaktirali rusku stranu kako bi se spriječilo eskaliranje incidenta, što ruska strana negira.

Rusko ministarstvo obrane naglašava da su ruski vojni zrakoplovi bili na misiji u sirijskom zračnom prostoru u vrijeme američkog napada na sirijski Su-22, te da američka strana nije koristila komunikacijsku liniju za spriječavanje incidenata.

Zapovjedništvo koalicijskih snaga nije koristilo postojeće komunikacijske kanale kako bi spriječilo incidente u sirijskom zračnom prostoru.

Rusija je upozorila da će zrakoplovi američke koalicije biti „praćeni od strane ruskih protuzračnih sustava kao mete u područjima gdje se ruska avijacija nalazi na borbenim misijama u sirijskom zračnom prostoru“. Naknadno je objašnjeno da to neće značiti da će svaki američki zrakoplov biti rušen, već će se prijetnja razmatrati od slučaja do slučaja.

Autor: Tribun