Rusija zatvorila moskovski ured Amnesty Internationala

priot1

Moskovski ured organizacije Amnesty International zapečaćen je od strane ruskih vlasti, objavio je ruski direktor organizacije, Sergei Nikitin.

Članovi organizacije pronašli su zapečaćena vrata prilikom dolaska na posao u srijedu ujutro. Brave su promjenjene i struja isključena. Najave za „deložaciju“ nije bilo.

Ne znamo što je nagnalo moskovske vlasti da nam zatvore ured“, izjavio je John Dalhuisen, europski direktor Amnesty Internationala. „S obzirom na trenutnu klimu u ruskom društvu i javnu predodžbu o nevladinim organizacijama u Rusiji, vjerojatno ima mnogo mogućih razloga i opravdanja, ali prerano je izvlačiti zaključke.

Od 2012. godine, zakon traži od nevladinih organizacija koje se financiraju iz inozemstva, da se registriraju kao strane agenture. Rusija opravdava taj zakon kao zaštitničku mjeru protiv stranog utjecaja na unutarnje poslove Rusije, dok se s druge strane, nevladine organizacije žale da vlast koristi taj zakon za vršenje pritiska na njihov rad.

Prošle godine, ruski predsjednik Vladimir Putin, potpisao je zakonsku odredbu koja omogućava zabranu rada stranim organizacijama zbog interesa državne i nacionalne sigurnosti.

Izvor: Politico