Ruski agencija za zaštitu prava potrošača Rospotrebnadzor pokrenula je prekršajnu prijavu protiv kompanije Nestle Rusija nakon što je u instant zobenim pahuljicama pronađena genetski modificirana papaja.

Prema Rospotrebnadzoru, proizvođač je znao o neusklađenosti svojih sastojaka marke Bystrov s obveznim zahtjevima i nije obavijestio agenciju o tome.

Slučaj povrede pokrenut je prema članku 37. ruskog Saveznog zakona o tehničkim propisima kojim je propisano da proizvođač treba obavijestiti tijelo državne kontrole o svakoj neusklađenosti „u skladu sa svojom nadležnošću u roku od deset dana od dana primitka tih informacija“.

Ruski mediji su ranije izvijestili da je Rospotrebnadzor uklonio proizvod iz prodaje.

Nestleova služba za odnose s javnošću izjavila je rusku novinsku agenciju TASS da Nestle Rusija ne koristi genetski modificirane sastojke u proizvodnji zobene kaše Bystrov. Dodali su da je proizvođač prestao s proizvodnjom instant žitarica s modificiranom papajom i njezinim isporukama iz skladišta nakon što je otkrivena „slučajna serija“ takve robe.

Tvrtka Nestle ima jaku poziciju na ruskom tržištu žitarica za doručak. Njezin brand Bystrov poznat je i rašireni proizvod koji sadrži instant zobene pahuljice, komade suhog bobičastog voća, meda i orašastih plodova.

Tvrtka također ima vodeću poziciju na ruskom tržištu instant kave, kakaa, dječje hrane i drugih proizvoda.

Međutim, Nestle je i jedna od najbojkotiranih korporacija jer su u njenim tvornicama u različitim zemljama zabilježena kršenja radnih prava.

Tvrtka je postala metom kritika nakon skandala s mlijekom za bebe iz 1980-ih kada je promovirala i prodavala nadomjestke za majčino mlijeko u nerazvijenim zemljama Afrike i Latinske Amerike.

Godine 2016. Nestle je priznao mogućnost postojanja robovskog rada u lancu opskrbe kave. Tvrtka je također izjavila da je otkrila prisilni rad u svojim lancima opskrbe morskim plodovima na Tajlandu.