Ruska cyber vojska je stvarnost

Ruski ministar obrane Sergey Shoigu potvrdio je nagađanja o pojačanom angažmanu ruskih cyber odreda u sklopu ruske vojske i obavještajnih službi.

Prilikom obraćanja donjem domu ruskog parlamenta, Shoigu je potvrdio informacije o osnivanju informacijskih odreda u sklopu ruske vojske, bez da je išao u detalje o osoblju niti aktivnostima.

Očekuje se da će uspostavljene informacijske službe biti značajno učinkovitije od dosadašnjih mjera koje smo koristili u protuobavještajne svrhe. Propaganda mora biti pametna, kompetentna i učinkovita.

Njegova izjava dolazi uslijed optužbi o cyber napadima protiv zapadnih zemalja, s NATO-om kao glavnom metom. Ruske obavještajne službe zapadni mediji često optužuju za navodno utjecanje na američke predsjedničke izbore u korist aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši ruski vojni zapovjednik, general Yuri Baluyevsky, komentirajući ministrovu izjavu, rekao je: „Informacijski rat može biti važniji od pobjede u klasičnom vojnom sukobu, njegov utjecaj je golem, te može paralizirati strukture moći neprijateljske države.

Izvor: Breitbart