Ruska pobjeda bila bi gora po civile nego korištenje kazetnih bombi, tvrdi Pentagon

Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP

Američka bojazan od uspjeha Rusije na bojnom polju nadmašuje zabrinutost da bi isporuke kazetnih bombi Ukrajini mogle rezultirati civilnim žrtvama, priznao je u petak visoki dužnosnik Pentagona.

Obraćajući se novinarima, zamjenik ministra obrane za politiku Colin Kahl branio je odluku Bijele kuće da odobri još jedan paket oružja od 800 milijuna dolara za Ukrajinu, uključujući kazetnu municiju. Oružje je zabranjeno u više od 100 zemalja.

Kada detoniraju, streljivo ispušta mnogo malih bombica na široko područje. Međutim, određeni postotak bombi ne uspije detonirati pri udaru, a neeksplodirani elementi predstavljaju ozbiljne rizike za civile godinama nakon završetka borbi.

Upitan je li Pentagon uvjerio svoje saveznike da streljivo neće uzrokovati pretjeranu štetu civilima, Kahl je odgovorio: “Zabrinut sam zbog humanitarnih okolnosti kao i svi drugi, ali najgora stvar za civile u Ukrajini je da Rusija dobije rat. I zato je važno da se to ne dogodi.”

Dodao je da je Kijev obećao da neće koristiti kazetnu municiju u urbanim područjima naseljenim civilima i da će voditi evidenciju o tome gdje je oružje raspoređeno kako bi olakšao buduće napore razminiranja. Dužnosnik je također opisao isporuke kao privremenu mjeru dok zapadni podupiratelji Kijeva ne povećaju proizvodnju konvencionalnih granata.