Foto: Sergey Pyatakov / Sputnik

Ruska pravoslavna crkva prekinuti će sve odnose s konstantinopolskim patrijarhatom ako isti prizna samostalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je još službeno dio moskovskog patrijarhata.

Odluka konstantinopolskog patrijarha da pošalje svoja dva predstavnika u Kijev izazvala je reakciju moskovskog patrijarhata, koji taj potez smatra zadiranjem u vlastite interne poslove.

Ruski metropolit Hilarion, zaprijetio je prekidom odnosa s konstantinopolskim patrijarhom Bartolomejem, koji je službeno „prvi među jednakima“, ako Konstantinopol otiđe korak dalje i prizna samostalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i Kijevskog patrijarhata.

Sveta sinoda Ruske pravoslavne crkve oštro se protivi i izražava negodovanje“ zbog toga što je konstantinopolski patrijarh Bartolomej dva biskupa iz SAD-a i Kanade kao svoje izaslanike u Kijevu, stoji u izjavi. Spomenuta odluka donesena je bez suglasnosti moskovskog patrijarhata, te isti smatra da se radi o kršenju kanonskog prava, te kršenju pravila koje brani zadiranje jedne pravoslavne crkve u unutarnje odnose druge pravoslavne crkve.

Većina pravoslavnog klera u Ukrajini i dalje je lojalna Ruskoj pravoslavno crkvi, odnosno patrijarhu Kirilu, te se smatraju dijelom Ruske pravoslavne crkve. Ukrajinske pak vlasti podupiru šizmatičku skupinu koja je nastala devedesetih godina prošlog stoljeća, a koja želi osnovati samostalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koja neće biti podređena Moskvi.

Posljednjih godina, nekih 40 lokalnih crkava preuzeo je Kijevski patrijarhat od Ruske pravoslavne crkve. Ukrajinski predsjednik Porošenko proglasio je Rusku pravoslavnu crkvu „sigurnosnom prijetnjom“ zbog njene podređenosti Moskvi.