Senatorica Lyudmila Narusova priprema zakon kojim bi se kriminaliziralo negiranje Staljinovih čistki i zločina. Na ideju je došla nakon što je njena kćer i predsjednička kandidatkinja Ksenia Sobochak, bila primorana suočiti se s pro-staljinističkim protivnicima tijekom debata.

Nakon javnih izjava [ruskog predsjedničkog kandidata Maksima] Suraikina, smatram ovo potrebnim, a u skoroj budućnosti, izaći ću s tom inicijativom,“ rekla je Narusova.

Maksima Suraikina i Sergeya Baburina, iz ruskog Svenarodnog Saveza, Narusova je nazvala „otvorenim staljinistima“ zbog njihovih težnji da ponovno uspostave Sovjetski Savez, prenosi RT.

Oni su opisali kako to zamišljaju,“ tvrdi Narusova. „Baltičke države, Kavkaz, Kazahstan, oni od njih očekuju da pojure nazad u Sovjetski Savez, što će nas dovesti u još jedan rat.

Očekivano je da su opravdavanja Staljinovih masovnih zločina ili čak negiranje istih, teški udar upravo za žrtve tih mučnih događanja, posebice kada su u pitanju njihovi bližnji.

Na sreću, staljinisti nemaju neku veću podršku u ruskoj javnosti, što su pokazali i rezultati proteklih izbora.

Ovo nije prvi put da se pokušava kriminalizirati opravdavanje ili negiranje Staljinovih zločina. Godine 2015., sličan zakon predložio je senator Konstantin Dobryin, koji je rekao kako bi se takve težnje i retorike trebale smatrati ekstremizmom.