Sud u Moskvi naredio je gašenje istaknute nevladine organizacije posvećene očuvanju sjećanja na one koji su umrli pod komunističkom vlašću i na komunističke zločine počinjene diljem Sovjetskog saveza, nakon što su tužitelji rekli da grupa pokušava nanovo ispisati povijest Sovjetskog Saveza.

U presudi izdanoj u utorak, sudac je odlučio da Memorial, koji je već registriran kao strani agent zbog svojih veza s inozemnim financiranjem, više neće moći djelovati u Rusiji nakon što su vlasti rekle da je više puta prekršio zakon.

Predstavnik glavnog tužitelja je tijekom saslušanja rekao da je Memorial „nastao kao organizacija za ovjekovječenje povijesnog sjećanja, ali je sada gotovo u potpunosti usmjeren na iskrivljavanje povijesnog sjećanja, prvenstveno o Velikom Domoljubnom ratu“, kako Drugi svjetski rat nazivaju u Rusiji. Prema riječima dužnosnika, skupina „stvara lažnu sliku SSSR-a kao terorističke države“ i „pokušava relativizirati i rehabilitirati nacističke ratne zločince koji imaju krv sovjetskih građana na rukama… vjerojatno zato što ih netko za to plaća“.

Rusko ministarstvo pravosuđa i njegov medijski regulator Roskomnadzor podržali su tvrdnje tužitelja, a glasnogovornica nadzornog tijela za komunikacije rekla je da su „drska i ponovljena kršenja zakona“ „uvjerljivo dokazana bez sumnje“ prije sudske presude.

Memorial, koji svoju misiju opisuje kao educiranje javnosti o represiji tijekom sovjetskog razdoblja, označen je kao strani agent 2016. nakon što su vlasti rekle da je prihvatio sredstva iz inozemstva za sudjelovanje u domaćim političkim aktivnostima. Međutim, skupini je izrečen niz novčanih kazni nakon što su suci rekli da nije postupila po zahtjevima. Navodeći „ponovljena i teška kršenja“ pravila, tužitelji su Ruskom Vrhovnom sudu podnijeli zahtjev za raspuštanje organizacije u studenom.

Holodomor – sovjetski genocid nad Ukrajincima

U listopadu je policija navodno zaključala osoblje Memoriala u svojim moskovskim uredima na nekoliko sati, nakon što su maskirani prosvjednici prekinuli projekciju filma o holodomoru, o genocidu nad ukrajinskim narodom pomoću gladi koju je orkestrirala tadašnja sovjetska komunistička vlast.