Ruski političari pozvali Europu na sprječavanje rušenja komunističkih spomenika u Poljskoj

© AP Photo/ Czarek Sokolowski
© AP Photo/ Czarek Sokolowski

Ruski političari pozvali su europske zakonodavce da spriječe rušenje komunističkih spomenika u Poljskoj, piše Sputnik.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, pozvao je europske zakonodavce da zaustave poljske vlasti u nakani rušenja spomenika komunističkim vojnicima koji su „Europu oslobodili od nacizma.

Članovi Dume uložili su žalbu parlamentima europskih zemalja u kojoj osuđuju uništavanje i oskvrnuće spomenika koji su podignuti u čast vojnika koji su se borili na strani komunista.

Donji dom ruskog parlamenta također strahuje od navodnog oživljavanja fašizma u Poljskoj, što je navodno povezano s ovom odlukom poljskih vlasti.

Dužnosnici parlamenta također su upozorili poljske vlasti da rušenjem ovih spomenika ugrožavaju sporazum s Rusijom.

Dio ubijenih poljskih vojnika i časnika u Katynu koje je smaknuo sovjetski NKVD. | © ww2today.com

Ova odluka je svetogrđe, cinizam i apsolutno je nemoralna. [Poljske vlasti] krše međunarodne dogovore s Rusijom, prema kojima se Poljska obvezala očuvati povijesne spomenike. Taj dogovor je valjan i nitko ga nije okončao,izjavila je Valentina Matvienko, glasnogovornica u gornjem domu ruskog parlamenta.

Matvienko je upozorila kako ovaj potez Poljaka neće proći bez posljedica, dodajući da rusko Ministarstvo vanjskih poslova priprema prikladan odgovor, premda se ne navodi o čemu je točno riječ.

Prema dogovoru iz 1992., o međusobnoj suradnji Poljske i Rusije, Poljaci su dužni očuvati i održavati sovjetska groblja, spomenike te druge objekte podignute u znak sjećanja na komunističke „osloboditelje.“

Interesantno je da u cijeloj priči nitko ne spominje činjenicu o zločinima nad Poljacima, koje su počinili sovjetski komunisti. Među njima se posebno ističe onaj u Katynu, gdje je ubijeno oko 22.000 poljskih vojnika i časnika. Tada su komunistički lideri za ovaj masovni pokolj željeli okriviti nacional-socijaliste, što im ipak nije pošlo za rukom.

Nebrojeni Poljaci također su boravili i u komunističkim logorima tijekom okupacije od strane Rusije, a veliki broj njih završio je i u poznatim gulazima u Sibiru.

Zločini pripadnika Crvene Armije u Njemačkoj po završetku Drugog svjetskog rata također su pokazali stvarno lice „oslobođenja“, pa stoga ne treba uopće čuditi potez poljskih vlasti.

Autor: Tribun