Ruske snage napuštaju Černobil

Ruske snage počele su napuštati ugašenu nuklearnu elektranu Černobil, mjesto velike katastrofe 1986. godine, priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Rusija je zauzela objekte u veljači na početku svoje vojne kampanje u Ukrajini.

IAEA je dodala da su ruske snage napustile i obližnji grad Slavutych, gdje živi mnogo osoblja tvornice. Agencija je citirala Ukrajinu koja je rekla da su neke ruske trupe još uvijek prisutne na licu mjesta, ali se pretpostavlja da se i oni spremaju za odlazak.

„Ukrajina je danas obavijestila IAEA-u da su ruske snage koje su od 24. veljače kontrolirale nuklearnu elektranu (NPP) u pisanom obliku prenijele kontrolu nad nuklearnom elektranom na ukrajinsko osoblje i premjestile dva konvoja vojnika prema Bjelorusiji“, Agencija sa sjedištem u Beču izvijestila je u četvrtak.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Mariano Grossi rekao je da je agencija u pregovorima s Ukrajinom o slanju prve misije pomoći i podrške u Černobil u sljedećih nekoliko dana.

Upravni tim elektrane objavio je dokument na društvenim mrežama u kojem se navodi da Rusi prebacuju kontrolu nad objektima, uključujući glavno mjesto zatvaranja – veliku strukturu nalik hangaru koja pokriva eksplodirani reaktor i koja sprječava daljnju kontaminaciju – na ukrajinsko osoblje. Čini se da dokument sadrži potpise zapovjednika jedinice ruske Nacionalne garde zadužene za zaštitu elektrane, predstavnika ruske agencije za nuklearnu energiju Rosatom i čelnika dviju smjena koje rade u elektrani.

Rusija je zauzela tvornicu i okolna područja tijekom napredovanja na Kijev sa sjevera. Nakon mirovnih pregovora u utorak u Istanbulu u Turskoj, zamjenik ruskog ministra obrane Alexander Fomin rekao je da će Moskva drastično smanjiti vojnu aktivnost oko glavnog grada Ukrajine.