Ruski istražni odbor organizirao je u utorak velike racije protiv Jehovinih svjedoka širom zemlje, što je rezultiralo brojnim uhićenjima.

Prepadi su se dogodili u 20 regija zemlje i bili su usmjereni na vođe i pristaše sekte. Povjerenstvo je nadalje primijetilo da su uhićenja dio sve većeg pravnog postupka protiv skupine.

Godine 2017. ruski Vrhovni sud označio je Jehovine svjedoke kao „ekstremističku organizaciju“, naredivši im da se raspuste i predaju svoju imovinu ruskoj državi. U to je vrijeme grupa imala 175.000 članova unutar Ruske Federacije.

Istražni odbor identificirao je nekoliko tajnih mjesta okupljanja, uključujući stan u Moskvi iz kojeg je grupa djelovala na preusmjeravanju ostalih stanovnika.

Glasnogovornica moskovskog ogranka Istražnog odbora, Julija Ivanova, rekla je ruskoj novinskoj agenciji Tass da „prema istražiteljima, skupina pojedinaca svjesna odluke Vrhovnog suda, koja je već stupila na snagu, upravlja vjerskom jedinicom organizacije u sjeveroistočnoj Moskvi od lipnja 2019.

Tajni sastanci odvijali su se u stanu u ulici Čeljuškinskaja, gdje su sljedbenici proučavali vjersku literaturu i informacije iz drugih izvora, koji promiču učenja Jehovinih svjedoka, i provodili druge aktivnosti tipične za tu organizaciju“, nastavila je.

Ivanova je nadalje primijetila da su, osim Istražnog odbora, Ruska služba sigurnosti (FSB) i Ministarstvo unutarnjih poslova provodili racije na Jehovine svjedoke.

Od presude suda 2017. godine, ruske snage sigurnosti organizirale su racije na spomenutu semitsku sektu, privodeći njezine pripadnike zbog „vjerskog ekstremizma“ zbog čega im prijeti do deset godina zatvora. Pravni progon navodno je naveo stotine vjernika da pobjegnu u Finsku do 2018. godine.

Ruska pravoslavna crkva kritizirala je skupinu, koju smatra heretičkom, uglavnom zbog odbacivanja trinitarne teologije, uvriježene kršćanske pozicije koja uči da su Otac, Sin i Duh Sveti dio trojstvenog božanstva. Tradicionalne crkve, uključujući rimokatoličku, pravoslavnu i većina protestanata prihvaćaju Trojstvo, što je službeno kršćansko stajalište od Nikejskog sabora 325. g.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je i sam pravoslavac, nazvao je Rusku crkvu „snagom objedinjavanja“ u Rusiji i snažno promovirao njezinu ulogu u ruskom društvu.