Ruske vlasti pritvorile su muškarca u zapadnom Sibiru „pod sumnjom da je osnovao ćeliju“ vjerske skupine Jehovinih svjedoka, koju ruski zakon smatra „ekstremističkom“ organizacijom, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Policija je nedavno privela muškarca u Seversku, gradu na zapadu Sibira u regiji Tomsk. Istražitelji kažu kako su čovjek i drugi povezani s Jehovinim svjedocima „organizirali sastanke u 2017. i 2020., distribuirali ‘ekstremističku’ literaturu i regrutirali nove članove“.

Istražitelji Ruskog istražnog odbora u regiji Tomsk na temelju dosjea Federalne službe sigurnosti i Ministarstva unutarnjih poslova u regiji Tomsk pokrenuli su kazneni postupak zbog … aktivnosti ekstremističke organizacije u gradu Seversk… Navodni organizator aktivnosti ekstremističke organizacije priveden je. Optužen je, odlučuje se o izboru mjere zabrane protiv njega.

U sličnom slučaju prošlog mjeseca, sud na Krimu osudio je Jehovinog svjedoka na šest godina zatvora zbog „organiziranja ekstremističke organizacije, u posljednjoj oštroj kazni protiv kršćanskog pokreta“, izvijestio je Moscow Times.

Rusija je u 2017. službeno zabranila organizaciju Jehovinih svjedoka. To vlastima omogućuje da kazneno progone njihove članove kao „ekstremiste.“ Prošli tjedan na jugu Rusije policija je uhitila četiri Jehovina svjedoka pod optužbom za „ekstremizam“ zbog čega bi mogli završiti u zatvoru do deset godina.

Putinovo zalaganje za Rusku pravoslavnu crkvu – potisnuto u doba Sovjetskog Saveza – pojačalo je moć vođa, koji odbacuju američku kršćansku sektu Jehovinih svjedoka, utemeljenu u SAD-u, kao nelegitiman kult.

Druge kršćanske sekte ne smatraju Jehovine svjedoke dijelom kršćanske vjere jer oni odbacuju kršćanski nauk o Trojstvu, kojeg smatraju i iracionalnim i nebiblijskim.

Jehovini svjedoci tek su jedna u nizu sekti koje slijepo slijede Bibliju, smatrajući ju božanski nadahnutom i vjerujući da se u njoj nalaze povijesne činjenice. Iako se brojne druge kršćanske sekte nastoje prikazati drugačijim i boljim, demonizirajući Jehovine svjedoke, stvarnost je pokazuje da većih razlika nema u slijepom praćenju tuđinskih dogmi.