Moskovski Gamelei centar mogao bi 12. kolovoza registrirati prvo cjepivo protiv koronavirusa u svijetu, otkrio je zamjenik ruskog ministra zdravstva. Oleg Gridnev kaže da će medicinskim radnicima i starijim osobama biti dana prednost imunizacije.

Viši ministar u odjelu, Mihail Muraško, najavio je prošli tjedan da se u listopadu planira započeti program masovnog cijepljenja u cijeloj zemlji. Muraško je dodao da će sve troškove pokriti vlada, javlja RT.

Registracija cjepiva razvijena u Gamelei centru obavit će se 12. kolovoza“, rekao je Gridnev novinarima u petak ujutro. „Sada je u tijeku posljednja, treća faza. Ovo je dio za testiranje i izuzetno je važan. Moramo razumjeti da samo cjepivo mora biti sigurno.

Ministarstvo zdravstva u službenom priopćenju pojasnilo je da su još „potrebni dokumenti za registraciju cjepiva koje je razvio Gamelei centar, uključujući podatke iz kliničkih ispitivanja. O pitanju njegove registracije odlučivat će se prema rezultatima ispitivanja.

Klinička ispitivanja formule započela su na moskovskom sveučilištu Sechenov 18. lipnja. U studiji u kojoj je sudjelovalo 38 volontera prošla su sigurnosne protokole. Primijećeno je da su svi oni koji su sudjelovali razvili imunitet na infekciju.

Brzina kojom je Rusija uspjela istražiti i odobriti formulu podigla je prašinu, ali Vadim Tarasov, znanstvenik na Sechenovu, rekao je da je ta zemlja imala napredak jer je posljednjih 20 godina provela razvijajući vještine u ovom polju i pokušavajući shvatiti kako se prenosi virus.

Brzinu je poprilično lako shvatiti kad uzmete u obzir učinak koji je Covid-19 imao na najveću svjetsku zemlju. S više od 870.000 slučajeva, Rusija je jedna od četiri zemlje koje su najteže pogođene, zajedno sa SAD-om, Brazilom i Indijom. Dosad je u Rusiji 14.725 smrtnih slučajeva povezano s koronavirusom čime je došla na 11. mjesto u svijetu.

Tehnologija koja stoji iza ruskog cjepiva temelji se na adenovirusu, običnoj prehladi. Umjetno stvoreni, proteini cjepiva repliciraju one Covid-19, izazivajući „imunološki odgovor sličan onome koji je izazvao sam koronavirus“, rekao je Tarasov. Drugim riječima, imunizacija je slična preživljavanju virusa, ali bez opasnosti po život.

Druge zemlje također razvijaju vlastita potencijalna cjepiva, ponajviše Britanija i SAD. Prošli mjesec, istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu rekli su da se njihova formula čini sigurnom i čini se da izaziva imunološki odgovor. Napravljen je od genetski modificiranog virusa koji je odgovoran za izazivanje prehlada kod čimpanzi. Vlada Velike Britanije već je naručila 100 milijuna doza.