Ruske vlasti u gradu Tver uklonile su memorijalnu ploču sa zgrade bivšeg sjedišta NKVD-a koja je postavljena u čast poljskim žrtvama komunističkog divljaštva i masakra u Katynu.

Poljski institut za nacionalno sjećanje (IPN) u petak je javno protestirao protiv skidanja memorijalne ploče rekavši da je riječ o spomeniku podignutom poljskim žrtvama koje su NKVD-ovci masakrirali 1940. IPN je ovaj čin poistovjetio s običajima komunističkog totalitarizma, javlja RMX News.

Kako ističu Poljaci, ovaj potez ruskih vlasti ne začuđuje. Nakon svega, Poljska podsjeća svijet na istinu što je „kraj rata“ značio za Poljake. Dok nesvjesni i slabo informirani slave „pobjedu“ Sovjeta nad nacistima, oni zaboravljaju da Sovjeti nikad nisu napustili Europu.

Dakako, razlog ovom potezu ruskih vlasti su rušenja spomenika komunističkim zločincima u Poljskoj. No, očito ruske vlasti na „zločince“ i „žrtve“ gledaju drugačije.

Ruske vlasti nikad se nisu javno distancirale od komunističke prošlosti, a još manje od komunističkih zločina i genocida. Štoviše, ostavština te utopije i danas se veliča kao „pobjednička“ iako ti „pobjednici“ zapravo nisu uništili ideale, već samo počinili divljaštva i zločine na tlu Europe.