Ruski i uzbekistanski znanstvenici predlažu tretiranje oboljelih od Covid-19 „malim dozama radijacije“

Objavljeno:

Tiskovna služba Uralskog saveznog sveučilišta u Ekaterinburgu izvijestila je u ponedjeljak da je tim ruskih i uzbekistanskih znanstevnika otkrio da male doze rendgenskih zraka mogu uništiti genetski sastav Covid-19, sprječavajući njegovu reprodukciju, javlja RT.

Prema Anatoliju Zatsepinu, profesoru fizike na institutu, „suština ove pionirske ideje je da je ogromna molekula RNA ovog virusa prisiljena znatno se deformirati u mnogim područjima duž svoje duljine kad uđe u ljudsku stanicu.“ Te točke savijanja, kaže njegov tim, idealna su meta za elektromagnetske valove.

Zatsepin navodi kao presudnu stvar da se u njihovim eksperimentima „pokazalo da su deformirana mjesta uz molekulu RNA tisuću puta osjetljivija na zračenje od molekula zdravih stanica. Iz toga proizlazi da bi male doze zračenja štetne za virus bile apsolutno sigurne za zdrave stanice.“

To otvara mogućnost da se rendgenske zrake mogu koristiti za liječenje pacijenata koji imaju pozitivan test, djelujući na istom principu kao i kemoterapija, koja navodno oštećuje stanice raka više od zdravih, iako je opće poznato kako se osjećaju i izgledaju osobe koje prolaze agoniju takvog „liječenja“.

Uz to, ovo „otkriće“ sugerira ideju da bolnice i druge zgrade koriste zračenje za dezinfekciju područja i ograničavaju širenje pandemije. Međutim, Zatsepin napominje da će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako ovaj mehanizam djeluje u stvarnom svijetu.

Povezani članci

Posljednje objavljeno