Rastuća potražnja za naftom iz nekih od najvećih svjetskih gospodarstava pomogla je Rusiji da izvozi gotovo onoliko sirove nafte koliko je izvozila prije sukoba u Ukrajini i kasnijih zapadnih sankcija, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal.

Povrh toga, rastuće globalne cijene sirove nafte, koje su trenutno oko 100 dolara po barelu, dovele su do vrtoglavog porasta prihoda Rusije od nafte.

“Rusija pliva u novcu”, izjavila je Elina Ribakova, zamjenica glavnog ekonomista Instituta za međunarodne financije, za časopis, dodajući da je zemlja zaradila 97 milijardi dolara od prodaje nafte i plina do srpnja ove godine, od čega gotovo 74 milijarde dolara kroz prodaju sirove nafte.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Rusija je samo u srpnju svaki dan na globalno tržište isporučila 7,4 milijuna barela sirove nafte i proizvoda poput dizela i benzina. Brojka je pala za samo oko 600.000 barela dnevno od početka godine.

Ruski izvoz energije cvjeta, jer je Rusija uspjela pronaći “nove kupce, nova sredstva plaćanja, nove trgovce i nove načine financiranja izvoza”, izvještava medij, citirajući trgovce naftom, bivše rukovoditelje ruske industrije i brodarske službenike.

“Došlo je do spoznaje da svijet treba naftu, a nitko nije dovoljno hrabar staviti embargo na 7,5 milijuna barela dnevno ruske nafte i naftnih proizvoda”, rekao je Sergey Vakulenko, analitičar i bivši rukovoditelj ruske energetike.

Čim su zapadni kupci i njihovi pacifički saveznici odlučili smanjiti uvoz ruske nafte, većina količina preusmjerena je u Aziju i Bliski istok, gdje su zemlje odlučile ne stati na stranu u sukobu Rusije i Ukrajine.

Indijske tvrtke prešle su s gotovo nultog uvoza ruske nafte na gotovo milijun barela dnevno. Državni Indian Oil potpisao je ugovor s Rosneftom o zaključavanju zaliha do 2028.

“Ruska nafta naći će svoj novi put do Indije, Kine i drugih tržišta”, rekao je Evgeny Gribov, bivši izvršni direktor Lukoil PJSC-a, kako ga citiraju mediji.