Ruski nogometni savez namjerava izaći iz EUFA-e i prijeći u azijski savez

Foto: Kirill Kudryavtsev

Sankcije koje je Rusiji nametnulo europsko nogometno upravno tijelo UEFA znače da su rasprave o potencijalnom prelasku u Azijsku nogometnu konfederaciju (AFC) “neizbježne i opravdane”, ruski vodeći nogometni dužnosnik Alexey Sorokin.

Ruskim timovima trenutno je zabranjeno sudjelovati na natjecanjima FIFA-e i UEFA-e na svim razinama zbog rata u Ukrajini.

Muška reprezentacija lišena je mogućnosti da se kvalificira za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru, a Rusija je već uklonjena sa sljedećeg izdanja UEFA Europskog prvenstva 2024.

Predsjednik Ruske nogometne unije (RFU) Aleksandr Djukov potvrdio je prošlog mjeseca da će se potencijalna kandidatura za napuštanje UEFA-e i pridruživanje azijskom savezu razmotriti na sastanku izvršnog odbora 23. prosinca.

Prema Sorokinu, koji je bivši generalni direktor RFU-a i bio je na čelu lokalnog organizacijskog odbora za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., takve su rasprave neizbježne s obzirom na okolnosti.

“Mi smo dugogodišnji i punopravni član UEFA-e. Održali smo puno turnira, jake su veze, postoji povjerenje na svim razinama rada. U nogometu se vidimo kao dio Europe”, rekao je Sorokin za TASS u srijedu.

“No, istovremeno smo suočeni s nemogućnošću igranja reprezentativnih ili klupskih utakmica, što bitno utječe na naš nogomet. I to je blago rečeno.

“Stoga je rasprava o nekim alternativama apsolutno neizbježna i opravdana. Ovakvo stanje kada reprezentacija ne igra ne može dugo trajati.”

Sorokin je također opisao šanse da se ruski timovi vrate u UEFA-ina i FIFA-ina natjecanja u bliskoj budućnosti kao “izuzetno male”, čak i na neutralnim terenima.

Ruska muška reprezentacija odigrala je samo tri utakmice ove godine, protiv Kirgistana u rujnu i Tadžikistana i Uzbekistana u studenom.

Trebali su sudjelovati u polufinalu doigravanja kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Poljske u ožujku, ali su njihovi suparnici odbili igrati utakmicu prije nego što je Rusija dobila zabranu od strane UEFA-e i FIFA-e.

Na klupskoj razini, ruskim momčadima zabranjeno je sudjelovanje u natjecanjima poput Lige prvaka i Europske lige barem u sezoni 2022./23.

Autor: Ivica Mandekić