Ruske specijalne jedinice održale su vojnu vježbu padobranskog desanta s visine od 10.000 metara u ekstremnim arktičkim uvjetima, nešto što još nitko nikad nije izveo.

Iskakanje je izvedeno iz transportnog zrakoplova Il-76, koji je letio na 10.000 metara visine, na lokaciji iznad 80. paralele, u ekstremnim arktičkim uvjetima.

Po prvi put u povijesti, održali smo bježbu grupnog padobranskog desanta koristeći posebni padobranski sustav u arktičkim uvjetima sa visine od 10.000 metara, koristeći opremu za opskrbu kisikom, to još nikome nije uspjelo“, izjavio je zamjenik ministra obrane Yunus-Bek Evkurov.

Prema njegovim riječima, vježbu je osobno naredio ruski ministar obrane Sergei Shoigu, a to je bila prilika da se isproba novi sustav specijalnih padobrana, opreme za opskrbu kisikom, te ostale specijalne opreme i uniformi.

Vojna operacija izvršena je na osnovu sljedećeg scenarija. Jedinica koja je izvršila desant sa transportnog zrakoplova na ekstremno visokom letu, odigrala je ulogu komandoske prethodnice koja je trebala osigurati mjesto slijetanja za nadolazeću veću skupinu vojnika i opreme. Pri slijetanju na tlo, jedinica je odaslala dronove i izvidnike da pronađu zamišljeni neprijateljski tabor, lociraju ga i pozovu zračni napad, nakon kojeg jedinica ulazi u tabor i eliminira ostatak neprijatelja.

Padobranski spustovi u ekstremnim uvjetima nisu novina, no vojne vježbe u arktičkim uvjetima obično uključuju iskakanje s visina od 400 do 1.000 metara. Skokovi s ovakvih visina prezentirani u ovoj vojnoj vježbi nužni su u borbenim uvjetima ubacivanja jedicina iza neprijateljskih linija bez da se alarmira neprijatelj ili da se zrakoplov zaštiti od neprijateljske protuzračne paljbe.