Ruski parlament u srijedu je iznio prijedlog da se zabrane gotovo sve operacije promjene spola, kao i promjene spola u službenim dokumentima. Predsjedavajući Vyacheslav Volodin citirao je američku statistiku kao argument da se brzo nastavi i “zabrani sav ovaj blud”.

Amandmane na dva zakona podržalo je više od 400 od 450 zastupnika u prvom čitanju, a sada su upućeni regijama i vladinim ministarstvima na konzultacije. Volodin je rekao novinarima kako se nada da će konačna verzija biti usvojena prije kraja tekućeg zakonodavnog zasjedanja, u proljeće 2024.

Jedan od amandmana bi medicinskim radnicima zabranio “medicinske intervencije usmjerene na promjenu spola osobe, uključujući stvaranje primarnih i (ili) sekundarnih spolnih karakteristika osobe drugog spola”.

Drugi bi blokirao administrativne zahtjeve za promjenu spola na službenim dokumentima bez dokaza o operaciji – koja će uskoro biti zabranjena. Predloženi amandmani bi dopustili neke kirurške zahvate, međutim, kako bi se popravile “kongenitalne anomalije” kod djece.

U govoru, Volodin je rekao da prema postojećim zakonima Rus može otići na kliniku, platiti 30-60.000 rubalja [355-710 dolara] za promjenu spola, dobiti dokumente koji potvrđuju njegovo novo ime, a zatim “ući u brak i – Bože sačuvaj! – usvojiti dijete.”

“Najgori dio je zlostavljanje djece”, rekao je Volodin zastupnicima. “U SAD-u, gdje se promiču te nove pseudovrednote, udio transrodnih osoba među tinejdžerima već je tri puta veći nego među odraslima. Ovo je rezultat propagande. Broj djece koja primaju hormonsku terapiju više se nego udvostručio u pet godina. Napumpavanje djece hormonima počinje u dobi od osam godina. U samo pet godina, između 2017. i 2021., učinjeno je više od 2000 operacija promjene spola kod djece od 13 do 17 godina.”

Pozvao je Ministarstvo zdravlja da ne izmišlja amandmane na temelju brige za dobrobit ljudi. Ispravan način da se brinemo o ljudima je “zabraniti ovaj blud”, tvrdio je Volodin.

Ministarstvo je na prijedlog odgovorilo “vrlo emotivnim” pismom, rekao je komori zamjenik predsjednika Pyotr Tolstoy. Parafrazirao je argument ministarstva rekavši da bi prijedlog zakona prouzročio “etičke, medicinske i socijalne probleme” pojedincima čija dokumentacija više neće “odgovarati stvarnosti koja se razvila u njihovim glavama”, i koji bi kao rezultat toga mogli počiniti samoubojstvo.

Zamjenik ministra zdravstva Oleg Salagay rekao je da će transseksualci nastaviti primati normalnu medicinsku skrb ako amandmani budu usvojeni, napominjući da je ukupno 996 osoba podnijelo zahtjeve za promjenu spola u svojim putovnicama u 2022., ali je “puno manje” bilo podvrgnuto kirurškim zahvatima.

Prošlog studenog, Volodin je predvodio usvajanje zabrane svih “LGBTQ, pedofilije i propagande promjene spola” u svim reklamama, knjigama, filmovima i medijima. Tvrdio je da će taj potez “zaštititi našu djecu, budućnost zemlje, od tame koju šire SAD i europske države”.