Ruski parlamentarci traže potpunu zabranu promicanja LGBT ideja

Foto: Gabrielle Lurie / San Francisco Chronicle

Promicanje LGBT odnosa moglo bi biti trajno zabranjeno u Rusiji prema zakonu predstavljenom Državnoj dumi u ponedjeljak, koji uspoređuje takve poruke s ratnom propagandom i poticanjem mržnje.

Trenutačno je LGBT propaganda u Rusiji zabranjena samo kada je usmjerena na djecu, ali neki političari pozivaju na stroža ograničenja i kazne za “negiranje obiteljskih vrijednosti” i “propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa”.

U obrazloženju priloženom uz prijedlog zakona, autori tvrde da je LGBT propaganda postala široko rasprostranjena u Rusiji i da se promiče putem medija, javnih događanja, streaming servisa i kroz prikazivanje takvih odnosa u filmovima.

“U Rusiji na zakonodavnoj razini nije dopušteno promovirati samoubojstvo, drogu, ekstremizam, kriminalno ponašanje, jer se oni smatraju negativnim i društveno opasnim pojavama. Istodobno, formalno, do sada nema zabrane promidžbe poricanja obiteljskih vrijednosti i netradicionalnih seksualnih odnosa, uključujući korištenje distribucije filmova”, stoji u bilješci.

Autori prijedloga zakona – među kojima nema članova vladajuće stranke Jedinstvena Rusija – tvrde da su negiranje obitelji kao društvene vrijednosti, promicanje stila života bez djece, te odobravanje i priznavanje netradicionalnih seksualnih odnosa, opasni ne samo za djecu i mlade, već i za društvo u cjelini, jer “ugrožavaju pitanja demografije i budućeg gospodarskog rasta”.

Prijedlog zakona nastoji dopuniti postojeće zakonodavstvo uvođenjem administrativne i kaznene odgovornosti za širenje LGBT poruka u bilo kojoj demografiji u Ruskoj Federaciji i uskraćivanjem prava distribucije filmovima koji promiču takve odnose.