Ruski plin sada će u Europu dolaziti preko Turske, objavio je Erdogan

Foto: Murat Kula / Anadolu Agency

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je da je postigao dogovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi njegova zemlja postala čvorište prirodnog plina za transport ruske energije u Europu, dajući Turskoj više utjecaja na EU koja je u škripcu s energijom.

Citirajući Vladimira Putina, turski čelnik Recep Erdoğan rekao je u srijedu da “Europa može dobivati ​​prirodni plin iz Turske”, nakon što je postigao dogovor da postane središte za ruski prirodni plin.

“Na našem posljednjem sastanku složili smo se s Putinom po ovom pitanju. Ovdje ćemo stvoriti čvorište s turskim plinom koji dolazi iz Rusije”, rekao je Erdoğan u izjavi iz Ankare.

Objava dogovora uslijedila je nakon summita prošlog tjedna u Kazahstanu na kojem su dvojica čelnika iza kulisa održala bilateralne pregovore. Putin je rekao da bi Rusija trebala razmotriti izvoz više plina kroz plinovod Turski tok ispod Crnog mora koji je otvoren u siječnju 2020., zbog prekida opskrbe plinovodom Sjeverni tok 1 nakon, kako se vjeruje, eksplozije i sabotaže prošlog mjeseca.

“Pokazalo se da je Turska danas najpouzdanija ruta za isporuke, čak i u Europu”, rekao je Putin nakon sastanka.

Prema izvješću ruskih državnih medija, Rusija ima mogućnost transporta oko 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje kroz turski plinovod.