Rusija možda dobiva više prihoda od svojih fosilnih goriva sada nego neposredno prije svoje invazije na Ukrajinu, budući da globalna povećanja cijena nadoknađuju utjecaj zapadnih napora da ograniči njezinu prodaju, rekao je američki izaslanik za energetsku sigurnost Amos Hochstein zastupnicima tijekom saslušanja u četvrtak.

“Ne mogu to poreći”, rekao je Hochstein Senatskom pododboru za Europu i regionalnu sigurnosnu suradnju odgovarajući na pitanje zarađuje li Moskva sada više novca od prodaje sirove nafte i plina nego nekoliko mjeseci prije početka rata.

Sjedinjene Države i Europska unija složile su se zabraniti uvoz ruske nafte i uvele eskalirajuće sankcije kako bi kaznile zemlju za invaziju na Ukrajinu.

Iako su ti potezi zahladili globalnu trgovinu ruskim fosilnim gorivima, također su pomogli u pokretanju rasta globalnih cijena nafte i plina. Cijene nafte u četvrtak su bile blizu tromjesečnog maksimuma iznad 123 dolara za barel.

Hochstein je rekao da je povećanje globalne potražnje za naftom od strane potrošača koji su izašli iz pandemije COVID-19 “daleko veće, jače nego što je itko predvidio”.

Istodobno, Rusija je uspjela prodati više tereta drugim kupcima, uključujući velike potrošače energije Kinu i Indiju, nudeći popust na naftu.

Hochstein je rekao da, iako je ta ruska prodaja Kini i Indiji po nižim cijenama u usporedbi sa zalihama iz drugih zemalja, porast cijena na globalnom tržištu znači da su prihodi Rusije vjerojatno sada veći.

Međunarodna energetska agencija objavila je u svibnju da je ruski prihod od nafte porastao za 50 posto od početka godine na 20 milijardi dolara mjesečno, pri čemu EU preuzima najveći udio u njezinom izvozu. Zabrana EU ruske nafte, za koju se očekuje da će stupiti na snagu krajem godine, mogla bi smanjiti taj prihod.

Indijska kupnja ruske nafte više se nego udvostručila u svibnju u odnosu na prethodni mjesec i dosegla rekordnu vrijednost iznad 840.000 barela dnevno i vjerojatno će ponovno porasti u lipnju.