Ruski pro-life aktivisti peticijom traže potpunu zabranu pobačaja

„Jedan od nas“ – poruka od 600 lampiona „pro-life“ aktivista tijekom prosvjeda u Yekaterinburgu (Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik)

Javni pokret poznat pod imenom „Za život“ u Rusiji je pokrenuo peticiju za potpunu zabranu pobačaja, koju je već potpisalo preko 300.000 ljudi.

Vođa pokreta, Sergey Chesnokov, napisao je na svojoj Facebook stranici da je glavni cilj iza ove inicijative bio „promjena javnog mišljenja o pobačajima u Rusiji.“ Također je napisao da nakon što dokument potpiše jedan milijun ljudi, da ga namjeravaju poslati predsjedničkoj administraciji.

Aktivisti su u svojoj objavi napisali da je peticija pokrenuta u suradnji s Ruskom pravoslavnom crkvom te da se njome traži potpuna zabrana umjetno izazvanih i provedenih pobačaja, uključujući i korištenje „tableta za jutro poslije“, čije korištenje je opisano kao „legalno ubojstvo nerođene djece“ te „čin sličan paganskom žrtvovanju djece.“ Među štetnim učincima koje pobačaji nose sa sobom, na peticiji se navodi i demografska šteta za narod, štetnost za žensko zdravlje i psihu kao i „gubitak bođanskog blagoslova“ naroda u cjelini, što bi u konačnici moglo dovesti do gubitka suvereniteta, političkih i vojnih poraza te društvenih katastrofa.

U peticiji se također ističe da je trenutna situacija, u kojoj nacionalna zdravstvena zaštita pokriva troškove pobačaja, krši prava „pro-life“ građana koji plaćaju poreze iz kojih se financira zdravstvena skrb.

Pored zabrane pobačaja, aktivisti traže i šire i učinkovitije mjere kojima bi se jamčila državna potpora trudnicama i obiteljima s malom djecom.

Patrijarh Kirill iz Ruske pravoslavne crkve potpisao je peticiju, ali je i njegova služba za tisak izdala posebnu izjavu u kojoj se navodi da je on to učinio kao običan građanin te je objasnio da bi svaki pravoslavni svećenik učinio isto na mjestu patrijarha.

Vladimir Legoida, odjela za odnose s javnošću Svete sinode, rekao je da se Ruska pravoslavna crkva strogo protivi bilo kakvim pobačajima, ali smatra kako je važno početi proces isključivanjem pobačaja s popisa medicinskih postupaka koji su pokriveni općom zdravstvenom skrbi.

Glavni muftija Rusije, Talgat Tadjuddin rekao je također da u potpunosti podupire inicijativu i da je spreman potpisati peticiju ukoliko ju dobije. Mufrija je rekao novinarima da podupire zabranu „jer ruska populacija nije najveća na svijetu“, ali i zato jer je islam protiv pobačaja, uz iznimku slučajeva kada rođenje djeteta prijeti životu majke.

Glavni ruski rabin, Berl Lazar, rekao je da po njegovom mišljenju trenutna situacija s pobačajima u Rusiji „nije prihvatljiva“, ali je istaknuo da se takvo kompleksno pitanje ne može riješiti samo zabranom te je pozvao da društvo započne s velikom propagandnom kampanjom.

Novoimenovana ruska pravobraniteljica za prava djece, Anna Kuznetsova, koja je i sama majka šestero djece, također je dala podršku peticiji. „Sav civilizirani svijet suprotstavlja se pobačajima dugo godina. Mi također dajemo podršku tom stavu, ali mislimo da problem zahtjeva sustavni pristup,“ rekla je Kuznetsova.

Također je dodala da Rusija već ima program protiv pobačaja u obliku posebnih konzultacijskih soba u medicinskim centrima. Godine 2015., preko 266 žena konzultiralo se sa specijalistima u ovom programu, a gotovo 25 posto njih odlučilo se protiv pobačaja.

Statistike pokazuju da trenutno na 1,9 milijuna rođene djece u Rusiji bude također i 700.000 pobačaja.

Vođa Liberalne demokratske stranke (LDPR), Vladimir Zhirinovsky, suprotstavio se općoj zabrani u srijedu, rekavši da bi to samo stvorilo veliko tržište za ilegalne medicinske usluge takvog tipa. On smatra da bi propaganda i društvena potpora majkama bila bolja opcija u ovom ozbiljnom problemu te je podsjetio novinare da je ruski parlament već ranije razmatrao slične inicijative te ih odbacio.

Početkom ove godine, LDPR je dao nacrt zakona prema kojem bi žene koje odustanu od pobačaja i svoju djecu daju državi, primile jednokratnu financijsku kompenzaciju. Sponzori ovog procesa tvrdili su da bi to poboljšalo natalitet i dalo djeci koja su prethodno osuđena na smrt, šansu za život.

Trenutni ruski zakon o pobačaju je vrlo liberalan, ali konzervativni predstavnici to pokušavaju promijeniti. U svibnju 2015., predstavnici većinske stranke Ujedinjena Rusija i opozicije lijevog centra dali su nacrt zakona koji bi ograničio državnih pokrića za pobačaje, zabranio provođenje pobačaja privatnim klinikama i dopustio ženama da kupuju „tablete za jutro poslije“ samo na recept nakon obaveznog liječničkog pregleda.

Zakonodavci su također predložili da bilo koja žena koja traži pobačaj mora proći ultrazvučni pregled jer, „prema statistikama, do 80 posto njih odija pobačaj kada vide svoje dijete na ekranu.“ Zasada, prijedlog zakona još nije usvojen.

Izvor: RT