Ruske novine pod nazivom Komsomolskaya Pravda, koje su ranije bile poznate po svojoj nepokolebljivoj lojalnosti Kremlju, objavile su u nedjelju članak koji je brzo nestao s stranice u kojem se tvrdi da je 9.861 ruski vojnik ubijen tijekom invazije na Ukrajinu.

Brojne zapadne novinske organizacije spremale su arhivske kopije i zaslonske snimke članka prije nego što su ga očito izbrisali.

Ruska vlada šuti o tome koliko je njezinih vojnika poginulo u Ukrajini. Jedina službena brojka žrtava, objavljena vrlo rano u invaziji, tvrdi da je potvrđeno 498 smrtnih slučajeva.

Brojka koju je u nedjelju objavila Komsomolskaya Pravda bila je puno bliža procjenama zapadnih obavještajnih službi, prema kojima se ruske žrtve procjenjuju na negdje između 7.000 i 10.000.

Ukrajinski državni medij Ukrinform tvrdi u utorak da je Rusija od početka rata u veljači izbrojala 15.300 smrtnih slučajeva. Ako je ova brojka točna, broj ruskih vojnika ubijenih tijekom mjesec dana borbi u Ukrajini sada je nadmašio broj žrtava koje je Rusija pretrpjela tijekom deset godina borbi u Afganistanu.

Izbrisani članak medija Komsomolskaya Pravda navodno je tvrdio da je brojku od 9.861 poginulih plus 16.153 ranjenih dao neimenovani dužnosnik ruskog Ministarstva obrane.

Nedugo nakon objave članka isti je uklonjen s objašnjenjem da se radilo o hakerskom napadu i podmetnutoj, te neistinitoj objavi.

Pristup administrativnom sučelju je hakiran na web stranici Komsomolskaya Pravda i u ovoj publikaciji je napravljen lažnjak o situaciji oko specijalne operacije u Ukrajini. Lažna informacija je odmah obrisana”, navodi ruski list.