Ruske snajperske puške uskoro bi mogle dobiti modele streljiva koji će letjeti hiperzvučnom brzinom. Ovo streljivo će na ustima cijevi ostvarivati početnu brzinu od čak 2000 m/s, koja je jednaka brzini kinetičkih projektila iz tenkovskih topova.

Vladislav Lobaev, osnivač tvrtke Lobaev Arms, najavio je da bi uz odgovarajuće financiranje od strane vlade, unutar godinu dana mogao proizvesti spomenutu municiju.

Snajperisti moraju u obzir uzeti mnogo faktora prilikom svog gađanja: brzinu i smjer vjetra, atmosferske prilike, nadmorsku visinu i sl. Svi neophodni elementi moraju biti izračunati u vrlo uskom vremenskom intervalu, gdje točnost cijelog proračuna ovisi o okruženju i udaljenosti od cilja.

Značajno veća brzina metka će svesti na minimum sve negativne čimbenike koji se javljaju pri gađanju standardnim streljivom. Prije svega, meta neće moći izbjeći pogodak, jer zrno u vremenskom okviru manjem od sekunde prelazi udaljenost od 1500 metara. To znači da će meta biti pogođena u onom položaju u kakvom je vidi snajperist kroz svoju optiku u trenutku povlačenja okidača.

Zrno će napuštati puščanu cijev brzinom koja je pet puta veća od brzine zvuka, što će osigurati čisti pogodak na udaljenosti od 1000 metara, bez ikakve korekcije. Ovakva brzina metka zahtjeva i novo eksplozivno punjenje, koje će stvarati daleko veće pritiske u cijevi, za razliku od standardnog barutnog punjenja. Prema riječima konstruktora, ovakve performanse će osigurati visokoeksplozivne detonirajuće kemikalije posebnog sastava.

Detaljne informacije o tehnologiji novog streljiva i njihovoj cijeni za sada nisu dostupne. Također, novi metak neće riješiti problem praska i trzaja oružja. Novo streljivo će pored toga cijevi trošiti brže od standardnih metaka.

U svakom slučaju hiperzvučni metak neće u potpunosti zamijeniti standardne tipove streljiva. Oni će se primjenjivati u kritičnim situacijama poput talačkih kriza, gdje treba nepogrešivo neutralizirati metu.